Call us toll free: +41 401 557 805
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: +41 401 557 805

Automotive Holdings Group Office

by Poppy in Comments: 0

The design brief

Automotive Holdings Group is Australia's largest motoring and logistics group. This year, their head office relocated from its existing Perth location to a recently constructed Sydney office and we had the pleaseure of designing its interiors. 

An enormous scale project, this was a huge and exciting venture for us. We approached it with great enthusiam and early on defined that the interiors of this new space should wholly reflect AHG as a brand, and its position as a leader in the automotive industry. 

With over 4,000m2 of office and front of house operations space and more than 8,000m2 of warehouse, the project required an intensely rigorous approach and an extremely deliberate and well defined design outcome. This was held in check by our overarching Interior Concept, which came to inform every element of the interiors, from colour and work stations design to custom rugs and joinery.


The Design Proposal

The proposal puts forth an Interior Concept that confidently and accurately reflects the character and identity of AHG, whilst also allowing these selections to cater for the partnership between AHG and its affiliated brands.

The Interior Concept draws closely on AHG’s identity; as a capable, reliable, and consistent group that manages and retails highly engineered products. AHG’s logistics network and its automotive retailers are the embodiment of innovation, precision, and detail. The proposed Interior Concept intends to reflect these characteristics throughout the building from large scale first impressions to the minute details of each furniture and detail selection.

The interior palette is comprised of greys, black, white, chestnut coloured upholstery, timber, and chrome. These selections reflect both AHG’s branding and public perception of the automotive industry as a whole as being high-tech, refined, and dignified. Furthermore the palette has been carefully considered as a neutral backdrop to sit comfortably alongside additional colours brought to the space via the presence of the various brands represented by the company.

The interior palette is designed to be viewed as a whole in order to ensure coherency throughout the various spaces within the building which are in many ways indistinct given the predominance of glazed interior walls. For this reason, and to ensure coherency and clarity within the space, the proposed interior palette is succinct, refined, neutral, and deliberate.

This concise, neutral palette is given depth and interest by the application of varied textures, sheen, materials, and transparency provided by glass. This strategy is utilised throughout the building to create distinct spaces with characteristics suited to their unique functional requirements without moving away from a strong, timeless Interior Concept with a neutral base palette.



TandEm CrossFit & The Wooden Spoon

by Poppy in Comments: 0

The Design Brief

The project invovled the development of TandEm CrossFit and The Wooden Spoon cafe, from planning and development approval through to interior design and selections. Completed in early 2016 in Perth, Australia, the gym and cafe is a busy spot for locals - whether it be for a workout, a quick coffee and lunch, or both.

 Specficially, the proposal delivers:

The Gym

The gym is a large, open, rectangular space for carrying out various CrossFit exercises and housing permanent gym equipment. It was required to allow for flexibility in the rearrangement and use of occasional equipment.

The Café

The café must be a contemporary, welcoming space that is connected but separate from the gym space. The café was required to to seat between 5 - 25 customers at any one time, including indoor tables and bench seating.

The café was to share use of the gym bathroom facilities, and both spaces were required to meet all requirements set by the National Construction Code (BCA).

 

 


The Design Proposal

The design delivers a contemporary gym and café within what was once an empty warehouse space. The interior fitout is built upon the corporate identity recently developed in newly established branding (drawn by us at PBAI).

The gym and café visually complement one another whilst delivering upon each of the differing functional requirements of the greatly varied spaces. The design establishes the commercial development as a cut above other gyms and CrossFit gyms in the area in terms of design and functionality.

It delivers a multipurpose space with primary focus on creating a premier gym alongside the acommodation of several other interconnected functions, including a small cafe, a CrossFit merchandise shop, a space for paleo, primal, and vegan groceries, a flexible massage/beauty therapy space, and several other ancillary areas.


Interior Concepts

by Poppy in Comments: 0

How it works

We begin the process by defining the look you want and examining your existing furniture, space, and budget. We then delve into layering colour, fabrics, furniture, and objects in order to achieve your desired look.

Surprisingly, almost any space can carry any look, it's simply a matter of [us] clearly defining your goals, analysing what it is that makes you love the spaces you love, and then working these in with your current space to create a whole new space within an old one.

We always ground our Colour and Interior Concepts in your taste and your things to ensure that they can evolve over time to become homely, lived in, characterful spaces that reflect who you are and how you live.

Even if you aren't sure of what you like, we have a special knack for working you out - usually by picking out subtle clues in your favourite things, rooms, or memories. Really, it might sound strange, but even if you think you have no style, you do!


For example...

A selection of Colour Concepts developed for several clients (including one for my own space!), including both interior and exterior proposals.


1950s Bungalow

by Poppy in Comments: 0

The Design Brief

This project entailed the renovation of a 1950s bungalow, whose interior was dark, dated, and in some areas poorly functioning. Despite this, the house had some lovely original features, including ornate cornicing, large, timber windows, and original timber flooring.

The property consisted of a separate entry hall, large living room with double sliding doors opening onto a kitchen and dining area, three bedrooms, one bathroom, a separate WC an internal laundry, and a storage room opening onto a rear courtyard.

Our client required close to the full Interior Design service, including concept development, all materials, finishes, fixtures, lighting, and window treatment selections and specifciations, as well as colour consultation. 

As a rental development, it was important not only that the design would have broad-reaching appeal, but that it would be extremely cost efficient and provide good return for the owners over time. This meant the careful consideration of planning in order to maxmise the house's sense of space. It also meant that certain elements of the design took priority, especially in relation to what are considered important features by potential renters.


the design proposal

CONCEPT

The design concept for the house centered on a simple, black, white and neutral theme, based on reinterpreting the house's original 1950s architectural style in a contemporary manner. Our client was keen to ensure that we kept any usable existing architectural features and therefore developed the character of the house, where it might have been underutilised up until this point in time.

The project was heavily informed throughout by Interior precedents. As is custom, we created a custom concept Pinterest board for the project; a tool used to ensure that both parties are kept up to date and informed about design intentions and developments. 

DESIGN

The kitchen and bathroom were key areas within the design proposal; needing to be functional, easily maintained, appealing, and timeless. The internal laundry and 'storage room' were also an important areas due to their visibility from the entry hall. In these areas especially, we focused on developing a contemporary interpretation of the house's original style, ensuring that they would sit harmoniously alonside the orignial features and areas (such as bedrooms) of the house that received minimal design intervention during the renovation. The storage room was converted into a study, and forms a more accessible and usable link between both the laundry and the kitchen and the rear courtyard. 

In the kitchen, the cabinetry was repainted rather than replaced, as this saved thousands and gave a remarkebly fresh result. The benchtops, hardware, and built in appliances were replaced with hardwaring, black pieces which remain in keeping with the overall concept and provide durability and timelessness.

In the bathroom, guest WC, and laundry everything but the bath was replaced. The existing bath was an orignial cast iron tub and proved more cost effective and simple to refinish than to replace. These spaces aim at providing a classic look which is also warm with old-time character.

In the living areas the carpets were removed and existing floor boards sanded back and polished with a low sheen, oil based sealant in order to restore their natural beauty. In the new study, the tiled floor was carpeted over in order to achieve a comfortable feel and classic look at a low cost. 

COLOUR

Everything in the house was repainted within a simple, yet confident colour palette. The living areas are painted in Resene Drought - a warm, caramel-noted beige which is a hearty, welcoming neutral. The bedrooms, laundry and study are painted in Resene Linen, a soft, muted, grey green which pairs wonderfully with crisp whites, timber floors, and linen window coverings.

The tnternal doors were painted in Resene Black Jack, a wonderfully rich, masculine black which pairs beautifully with chrome details (including the original door handles) and adds a sense of deliberate elegance to the house. All trims, architraves, and ceilings are painted in Resene half Bianca - a warm, classic white. 

 


Scarborough Beach House

by Adam in Comments: 0


The Design Brief

This project was a new build on a tiny 270m2 battleaxe block in Scarborough, Western Australia. The brief was to design a home which made the best use of the small site in providing spacious interior space and usuable outdoor space.

More specifically, the brief defined the need for an open plan kitchen in the heart of the house as well as another separate, flexible living space, which could potentially be used as a guest room. The clients also required three bedrooms, two bathrooms and a guest WC, as well as good storage space in the garage.


The Design Proposal

The site is located within 2 kilometers of Scarborough Beach and this, in many ways, defined the nature of the design, both in terms of its interior design and the arrangement of the plan, in which the C shaped house wraps a northeast facing courtyard garden.

Within a very restricted budget on an awkward site, we oversaw the project from concept to completion; including building and interior design and the sourcing of all materials, paint finishes, and interior fittings.

The end result is a light, spacious and private house with treetop or garden views from all rooms, several garden and outdoor living spaces, and a classic, yet relaxed interior palette.